The Global Language of Business

OBS: Torsdag d. 25. april kan vi kun kontaktes på mail info@gs1.dk, grundet internt arrangement.

OBS: mandag d. 18. september og tirsdag d. 19. september til kl. 12 kan vi kun kontaktes på mail info@gs1.dk, grundet et eksternt arrangement

NyT FRA GS1

Et skridt nærmere en EU-forordning om emballage og emballageaffald

12.3.2024
|
Iben Stanhardt

Den 4. marts 2024 indgik forhandlere fra Ministerrådet og Europa-Parlamentet en foreløbig aftale om den kommende emballageforordning, der skal reducere produktionen af emballageaffald og sikre mere genbrug og genanvendelse.

Den foreløbige aftaletekst indeholder blandt andet følgende punkter af interesse for GS1-medlemmer:

  • Alle emballager skal være genanvendelige i 2030. Kriterier til design for genanvendelse skal udvikles og vil komme som delegerede retsakter.
  • Virksomheder, der sælger takeaway, skal give kunderne mulighed for at medbringe deres egne beholdere til påfyldning af kolde eller varme drikkevarer eller tilberedte fødevarer uden ekstra omkostninger.
  • Forbud mod brug af evighedskemikalier som PFAS i fødevarekontaktemballage.
  • Der må maksimalt være 50% tom plads i multipak-, transport- og e-handelsemballage for at minimere unødvendig emballage.

Hvad sker der nu?

Den foreløbige aftale vil nu blive forelagt medlemsstaternes repræsentanter i Ministerrådet (Coreper) og Europa-Parlamentets Miljøudvalg til godkendelse. Derefter skal den vedtages formelt af begge institutioner. Planen er, at dette sker før valget til Europa-Parlamentet i juni 2024.

I GS1 Denmark glæder vi os til at nærstudere den endelige lovtekst, hvor vi især vil fokusere på harmoniseringen af det udvidede producentansvar for emballage og det mulige krav om digitale databærer på emballager til at kommunikere genbrugelighed.

Læs mere om den foreløbige aftale i pressemeddelelserne fra Rådet og Parlamentet

Emballage: Rådet og Parlamentet indgår en aftale om at gøre emballage mere bæredygtig og reducere emballageaffaldet i EU | Consilium (europa.eu)

Deal on new rules for more sustainable packaging in the EU | Nyheder | Europa-Parlamentet

Sådan kan du forberede dig på den kommende emballagelovgivning

Selvom hverken EU-lovgivningen eller den danske lovgivning om udvidet producentansvar for emballage er endeligt på plads, giver de foreløbige udkast en god idé om, hvad der venter virksomheder på emballagefronten.

Du kan forberede dig ved allerede nu at gennemgå din emballage. Måske er der noget, der kan forbedres? Kan du skifte til en mindre miljøbelastende emballage?

Læs mere om producentansvaret for emballage og hent et gratis startkit

GS1-services omtalt i artiklen

GS1Trade Image

GS1Trade Image leverer professionelle marketing- og planogrambilleder, der lever op til gældende krav og grafiske retningslinjer.

Hvis du ønsker selv at tage dine egne produktbilleder, kan vi også hjælpe dig med at blive certificeret til dette.

GS1Trade Image

GS1Trade Image sørger for billeder til dine produkter i den højeste kvalitet. Det er billigt og nemt. Herunder finder du alle de informationer, du skal bruge for at komme i gang med GS1Trade Image.

GS1Trade Sync

GS1Trade Sync er en datapool til udveksling af produktdata, som dine handelspartnere kan tilgå.

GS1Trade Sync effektiviserer dataudvekslingen mellem handelspartnere, fordi data kun skal angives ét sted. Det øger kvaliteten af produktdata og skaber værdi for dig - og hele værdikæden.

GS1Trade Sync

Ved at lægge produktstamdata og -fotos i GS1Trade Sync, som er en del af det globale GDSN-netværk, skaber du en effektiv hverdag og gør data nemt tilgængelig for jeres handelspartnere, når de har brug for det.

GS1Trade Exact

GS1Trade Exact sikrer kvaliteten af jeres produktdata. Alle fysiske produkter bliver kontrolleret op mod de data, der er angivet i GS1Trade Sync.

Kvalitetssikret data for hele forsyningskæden.

GS1Trade Exact

Få kvalitetstjekket dit fysiske produkt op mod de stamdata, du har angivet i GS1Trade Sync. Alle godkendte produkter får et kvalitetsstempel i GS1Trade Sync, som jeres kunder kan se.

GS1Trade Transact

GS1Trade Transact varetager digital modtagelse af ordrer og afsendelse af dokumenter til dine kunder. Du bestemmer selv om den skal integreres i dit økonomisystem eller du vil tilgå den online.

GS1Trade Transact

GS1Trade Transact er din brugervenlige EDI-løsning, som systematik og effektivt varetager digital modtagelse af ordrer og afsendelse af dokumenter til dine kunder.

GTIN

GTIN (også kaldet EAN) står for 'Global Trade Item Number' og udgør den talrække, du ser under dit stregkodesymbol.

GTIN (EAN) er en global standard, der bruges til unikt at identificere digitale og fysiske produkter, så stregkoden kan scannes overalt i verden - hele vejen gennem forsyningskæden.

GTIN

På denne side finder du information om, hvordan et GTIN-nummer bruges. Et GTIN-nummer er et globalt, unikt, varenummer, som bruges til at identificere, hvilken vare der er tale om.

GLN

Med et GLN (også kaldet EAN) kan du unikt og entydigt identificere fysiske, funktionelle, juridiske eller digitale enheder.

Det kan være afsender, modtager, køber, sælger, leverandør, producent, leveringssted, betalingssted, butik eller interne afdelinger.

GLN

På denne side finder du information om, hvordan et GLN-nummer bruges. Et GLN-nummer er et globalt, unikt, varenummer, som bruges til at identificere, hvilken vare der er tale om.

Seneste nyt