I daglig tale er der mange, som kender GTIN som en stregkode, men teknisk set er GTIN det nummer, som findes under selve stregkode-symbolet, og kan derfor også bruges til andre teknologier som fx 2D stregkoder og RFID tags.
Ca. 41.000 danske virksomheder forventes at blive omfattet af det udvidede producentansvar for emballage. Er du iblandt dem?
I august 2022 vedtog et bredt flertal i Folketinget, at alle virksomheder, der sætter emballerede produkter på det danske marked, selv er ansvarlige for indsamlingen og genanvendelsen af deres emballageaffald. Det skal reducere mængden af emballage, sikre en effektiv indsamling og håndtering af affald samt motivere producenterne til bedre design af emballage ift. genbrug og genanvendelse.
Få information og hjælp til at komme godt fra start, så du er klar til at registrere og indberette dine produkters estimerede emballagemængder fra april 2024.
Det udvidede producentansvar følger ‘forureneren betaler-princippet’, hvilket betyder, at producenter er ansvarlige for deres produkt/emballage, også når det bliver til affald. Producenterne skal således betale for affaldshåndteringen.
Producentansvaret rammer ifølge Miljøministeriet ca. 41.000 danske virksomheder (producenter, importører, påfyldere m.fl.).
Disse virksomheder får registreringspligt i producentregistret samt indsamlings- og behandlingspligt af emballagen. De får ligeledes indberetningspligt af den emballagemængde, som sættes på markedet i Danmark.
Det udvidede producentansvar omfatter både husholdnings- og erhvervsaffald.
Virksomhederne kan spare penge og hjælpe miljøet ved at reducere emballagemængden og bruge mere miljøvenlig emballage.
Virksomhederne har mulighed for at tilslutte sig en kollektivordning, som vil tage sig af de administrative og praktiske opgaver.
Producentansvaret træder i kraft i 2025, men allerede fra 2024 skal virksomhederne indberette deres emballagemængder hos Dansk Producentansvar (DPA).
GS1’s standarder for datadeling gennem GDSN bidrager allerede i dag til deling af standardiseret produktstamdata såsom vægt og emballagetype.
GS1 formidler også standarder for forbruger-kommunikation gennem QR-koder eller stregkoder.
Vil du vide mere om, hvordan du allerede nu kan angive data til producentansvar i GS1Trade Sync?
Producentansvaret tilfalder de virksomheder, der først sætter et emballeret produkt på det danske marked, og som dermed forventes at have den største indflydelse på designet af emballagen. Overordnet set gælder det:
Ansvaret indebærer både den primære (salgsemballagen), sekundære (multipak-emballagen) og den tertiære emballage (transportemballagen), når et produkt sættes på markedet.
Men producerer du et produkt, som fyldes i en emballage, f.eks. syltetøj i et glas med låg, er du ikke ansvarlig for den sekundære og tertiære emballage som primæremballagen (glasset og låget) blev leveret i fra emballageproducenten. Det ansvar tilfalder emballageproducenten.
For virksomheder, der sætter mere end 8 ton emballage på markedet om året, stilles der særlige krav til indberetning af data ud fra de miljøgraduerede bidrag. Virksomheder med mindre end 8 ton emballage skal stadig betale for omkostningerne forbundet med deres emballagemængder, men skal f.eks. kun indberette samlede markedsførte emballagemængder.
Med vores startkit får du hjælp til at komme godt i gang med at kortlægge og strukturere dine emballagematerialer og -mængder.
I det får du blandt andet et emballageberegningsværktøj, en vejledningsvideo og invitationer til kommende webinarer om emnet, så du kan blive klar til første indberetning af dine emballagedata.
Du vil desuden være godt på vej, når du senere skal indberette dine faktiske emballagemængder. Dine data kan nemlig overføres til vores kommende service indenfor emballage, GS1Trade Packaging, så dit fremtidige arbejde med emballagedata bliver så effektivt som muligt.
Alle EU-lande skal jf. EU-direktiv (EU 2018/852) have indført udvidet producentansvar på emballage inden 2025 med henblik på at forebygge affaldsproduktionen og øge genanvendelsen. EU-direktivet giver plads til national implementering i landenes lovgivning, og du kan derfor opleve, at det udvidede producentansvar bliver håndteret forskelligt på tværs af EU.
EU-kommissionen har fremstillet forslag til mere harmonisering på tværs af landegrænser, samt højere grad af forbrugerinformation om materiale sammensætning og genbrugspotentiale af emballager. Dette er dog endnu ikke vedtaget.
I Danmark implementeres det udvidede producentansvar for emballage i Miljøbeskyttelsesloven og gennem en bekendtgørelse. Den indeholder de konkrete regler for det udvidede producentansvar og forventes udstedt i flere faser fra foråret 2024 til sommeren 2025.
Siden her opdateres derfor løbende.
GS1’s standarder for datadeling gennem GDSN bidrager allerede i dag til deling af standardiseret produktstamdata såsom vægt og emballagetype.
Link til GDSN side.
GS1 formidler også standarder for forbrugerkommunikation gennem QR-koder eller stregkoder.
Nedenfor kan du tilgå direktiver, love og politiske aftaler om producentansvaret.
Organisationen driver udviklingen af produktpas i forhold til industrielle batterier.
Fastlæggelse af de overordnede rammer for producentansvar på emballage.
Den politiske aftale om udvidet producentansvar for emballage – vedtaget den 30. august 2022 af et bredt flertal i folketinget.
Kontakt os, hvis du har spørgsmål til, hvordan GS1 kan hjælpe dig med producentansvaret for emballage.
Vil du i gang med at bruge GS1Trade Sync til at få styr på dit emballagedata, kan du kontakte vores medlemsservice team.
Vil du vide mere om GS1 Denmarks arbejde med det udvidede producentansvar, kan du kontakte Marie Thea Hentze.