The Global Language of Business

OBS: Torsdag d. 25. april kan vi kun kontaktes på mail info@gs1.dk, grundet internt arrangement.

OBS: mandag d. 18. september og tirsdag d. 19. september til kl. 12 kan vi kun kontaktes på mail info@gs1.dk, grundet et eksternt arrangement

Udvidet producentansvar for emballage

Sætter din virksomhed emballage eller emballerede produkter på det danske marked? Så er du forpligtet til at overholde reglerne om producentansvaret for emballage.

De indebærer, at virksomheder bliver økonomisk ansvarlige for at indsamle og genanvende deres emballage, når den bliver til affald.

Få information og hjælp til at komme godt fra start, så du er klar til at registrere dig og indberette dine forventede tilgængeliggjorte emballagemængder for 2024.

Hvad er producentansvaret for emballage?

Producentansvaret rammer ifølge Miljøministeriet ca. 41.000 danske virksomheder, som er enten fabrikanter, importører eller distributører.

Producentansvaret for emballage følger ‘forureneren betaler-princippet’, hvilket betyder, at du som producentansvarlig virksomhed bliver ansvarlig for dine emballager, når de bliver til affald, og derfor skal betale for affaldshåndteringen. Tilslutter du dig en kollektivordning kan de hjælpe dig med de administrative og praktiske opgaver for affaldshåndteringen.

Formålet med producentansvaret er at fremme den cirkulære økonomi. Du kan nemlig spare penge og hjælpe miljøet ved at reducere emballagemængden og bruge emballage, der kan genanvendes i en høj kvalitet.

Bliv klar til din første indberetning i år

Producentansvaret træder i kraft i juli 2025, men allerede fra den 1. april - 31. august 2024 skal virksomheder indberette deres forventede emballagemængder hos Dansk Producentansvar (DPA).

Den første registrering og indberetning i 2024 omfatter dine forventede emballagemængder for 2024. Du kan med fordel benytte vores gratis startkit til at indsamle og strukturere dine emballagedata og blive klar til indberetning.

Få et gratis startkit

GS1 og producentansvaret for emballage

Med GS1Trade Packaging kan du samle dine emballagedata ét sted.

Systemet er til dig, der sætter emballage eller emballerede produkter på det danske marked, og som har brug for at indsamle, strukturere og deklarere dine emballagedata.

Du kan allerede nu skrive dig op til systemet og være en af de første til at få adgang.

Læs mere om GS1Trade Packaging

Lovgivningen bag producentansvaret

Alle EU-lande skal jf. EU-direktiv (EU 2018/852) have indført udvidet producentansvar på emballage inden 2025 med henblik på at forebygge affaldsproduktionen og øge genanvendelsen. EU-direktivet giver plads til national implementering i landenes lovgivning, og du kan derfor opleve, at producentansvaret for emballage bliver håndteret forskelligt på tværs af EU.

EU-kommissionen har fremstillet forslag til mere harmonisering på tværs af landegrænser, samt højere grad af forbrugerinformation om materiale sammensætning og genbrugspotentiale af emballager. Dette er dog endnu ikke vedtaget.

I Danmark implementeres producentansvaret for emballage i Miljøbeskyttelsesloven og gennem en bekendtgørelse. Den indeholder de konkrete regler og forventes udstedt i flere faser fra foråret 2024 til sommeren 2025. Siden her opdateres derfor løbende.

SLETTES

Udvidet producentansvar og GS1

GS1’s standarder for datadeling gennem GDSN bidrager allerede i dag til deling af standardiseret produktstamdata såsom vægt og emballagetype.

Link til GDSN side.

GS1 formidler også standarder for forbrugerkommunikation gennem QR-koder eller stregkoder.Nyt fra GS1

Læs opdateringer og nyheder fra ind- og udland relateret til GS1.

Modtag nyt om producentansvaret i vores Update-nyhedsbrev

Vi kan hjælpe dig videre

Har du brug for hjælp til at komme i gang med GS1Trade Packaging, eller har du spørgsmål til servicen? Ræk gerne ud til vores rådgivere, som sidder klar til at guide dig godt igennem processen.

Send dit spørgsmål på mail

Så svarer vi dig hurtigst muligt:

gs1tradepackaging@gs1.dk

Marie Thea Hentze
Sustainability & Business Developer
+45 32 67 38 50
Iben Stanhardt
Sustainability & Business Developer
+45 39 16 90 04
Michala Manikarnika
Sustainability & Business Developer
+45 39 16 90 12