The Global Language of Business

GS1 Denmark ændrer vilkår og priser pr. 01.01.2024. Læs mere her

OBS: Torsdag d. 25. april kan vi kun kontaktes på mail info@gs1.dk, grundet internt arrangement.

OBS: mandag d. 18. september og tirsdag d. 19. september til kl. 12 kan vi kun kontaktes på mail info@gs1.dk, grundet et eksternt arrangement

NyT FRA GS1

Værdien af smarte stregkoder imponerede fødevareministeren på madspildsdag

25.10.2023
|
Lasse Jacobsen

Fredag den 29. september markerede den nationale og internationale madspildsdag. I den anledning var GS1 Denmark, som en af partnerne på Københavns Universitets projekt ”SESAM 2030" under European Researchers' Night, inviteret på Frederiksberg Rådhus. Her deltog vi sammen med skoler og elever med det formål at præsentere løsninger på, hvordan vi med de unges hjælp kan blive mere bæredygtige på fødevareområdet.

Videnskabelig og digital indsigt var omdrejningspunktet blandt de løsninger, de i alt 20 stande fremviste de besøgende. GS1 delte stand med elever fra 7. klasse på Læringshuset i Høje Taastrup, som vores egen madspildsekspert, Mads Kibsgaard, agerer fagmentor for som led i deres undervisning.

QR-koder på fødevarer i kampen mod madspild

Fødevareminister Jacob Jensen var hovedgæsten på dagen. Under hans besøg på standene fik han blandt andet et førstehånds indblik i, hvordan eleverne fra Læringshuset bruger teknologi og smarte 2D-stregkoder, såsom QR-koder, til at bekæmpe madspild.

- Det er skidesmart, udbrød fødevareministeren!

Det kan vi kun tilslutte os. De smarte stregkoder kan nemlig eksempelvis give forbrugere information om klimaaftryk, madopskrifter og holdbarhed, ligesom de automatisk kan lave prisjusteringer baseret på produkters holdbarhedsdatoer, hvilket de traditionelle 1D-stregkoder, vi kender fra supermarkedet, ikke kan.

I videoen her kan du selv høre, hvordan det lød, da Andreas 7. klasse på Læringshuset præsenterede idéen for fødevareministeren på få minutter.

Uddannelse og teknologi fremmer bæredygtighedsagendaen

GS1's madspildsekspert, Mads Kibsgaard, der også har den mere formelle titel Senior Sustainability & Business Developer, har igennem de seneste 4 år været gæsteunderviser og fagmentor i Læringshuset og deltog også i år på madspildsdagen på Frederiksberg Rådhus.

- Det er både sjovt og lærerigt at arbejde med folkeskolebørn. De fanger digitale løsninger på hverdagsproblemer på en helt anden måde, end de voksne. Jeg er selv nu på samarbejdets fjerde år konstant forbløffet over, hvor hurtigt Læringshusets elever kan favne selv komplekse emner, såsom digitalisering af stregkoder og varer, fortæller Mads.

Eleverne imponerede ikke kun ministeren med deres teknologiske færdigheder, men også med deres kreativitet i køkkenet. De serverede ministeren en portion frisklavet pasta, lavet på "genbrød", brødkrummer, der normalt ville blive smidt ud.

Samarbejdet mellem Læringshuset, Københavns Universitet og GS1 Denmark er et eksempel på, hvordan uddannelse og teknologi kan spille en afgørende rolle i at mindske madspild og fremme bæredygtighed, mener Mads.

- Vores samarbejde med Læringshuset understøtter igen igen, hvordan standarder muligvis anses som komplekse, men værdien er så tydelig at forstå for både skoleelever og fødevareministre.

Dagen blev afsluttet med en tale og peptalk fra ministeren, som roste elevernes indsats og opfordrede til, at deres initiativer og innovative tilgange blev delt og støttet bredere.

Er du nysgerrig på at læse mere om de smarte stregkoder?

Få fingrene i vores hvidbog

GS1-services omtalt i artiklen

GS1Trade Image

GS1Trade Image leverer professionelle marketing- og planogrambilleder, der lever op til gældende krav og grafiske retningslinjer.

Hvis du ønsker selv at tage dine egne produktbilleder, kan vi også hjælpe dig med at blive certificeret til dette.

GS1Trade Image

GS1Trade Image sørger for billeder til dine produkter i den højeste kvalitet. Det er billigt og nemt. Herunder finder du alle de informationer, du skal bruge for at komme i gang med GS1Trade Image.

GS1Trade Sync

GS1Trade Sync er en datapool til udveksling af produktdata, som dine handelspartnere kan tilgå.

GS1Trade Sync effektiviserer dataudvekslingen mellem handelspartnere, fordi data kun skal angives ét sted. Det øger kvaliteten af produktdata og skaber værdi for dig - og hele værdikæden.

GS1Trade Sync

Ved at lægge produktstamdata og -fotos i GS1Trade Sync, som er en del af det globale GDSN-netværk, skaber du en effektiv hverdag og gør data nemt tilgængelig for jeres handelspartnere, når de har brug for det.

GS1Trade Exact

GS1Trade Exact sikrer kvaliteten af jeres produktdata. Alle fysiske produkter bliver kontrolleret op mod de data, der er angivet i GS1Trade Sync.

Kvalitetssikret data for hele forsyningskæden.

GS1Trade Exact

Få kvalitetstjekket dit fysiske produkt op mod de stamdata, du har angivet i GS1Trade Sync. Alle godkendte produkter får et kvalitetsstempel i GS1Trade Sync, som jeres kunder kan se.

GS1Trade Transact

GS1Trade Transact varetager digital modtagelse af ordrer og afsendelse af dokumenter til dine kunder. Du bestemmer selv om den skal integreres i dit økonomisystem eller du vil tilgå den online.

GS1Trade Transact

GS1Trade Transact er din brugervenlige EDI-løsning, som systematik og effektivt varetager digital modtagelse af ordrer og afsendelse af dokumenter til dine kunder.

GTIN

GTIN (også kaldet EAN) står for 'Global Trade Item Number' og udgør den talrække, du ser under dit stregkodesymbol.

GTIN (EAN) er en global standard, der bruges til unikt at identificere digitale og fysiske produkter, så stregkoden kan scannes overalt i verden - hele vejen gennem forsyningskæden.

GTIN

På denne side finder du information om, hvordan et GTIN-nummer bruges. Et GTIN-nummer er et globalt, unikt, varenummer, som bruges til at identificere, hvilken vare der er tale om.

GLN

Med et GLN (også kaldet EAN) kan du unikt og entydigt identificere fysiske, funktionelle, juridiske eller digitale enheder.

Det kan være afsender, modtager, køber, sælger, leverandør, producent, leveringssted, betalingssted, butik eller interne afdelinger.

GLN

På denne side finder du information om, hvordan et GLN-nummer bruges. Et GLN-nummer er et globalt, unikt, varenummer, som bruges til at identificere, hvilken vare der er tale om.

Seneste nyt