The Global Language of Business

GS1 Denmark ændrer vilkår og priser pr. 01.01.2024. Læs mere her

OBS: Torsdag d. 25. april kan vi kun kontaktes på mail info@gs1.dk, grundet internt arrangement.

OBS: mandag d. 18. september og tirsdag d. 19. september til kl. 12 kan vi kun kontaktes på mail info@gs1.dk, grundet et eksternt arrangement

NyT FRA GS1

Region Midtjylland reducerer medicinspild med app til scanning af stregkoder

26.9.2023
|
Amalie Nygård

Pen og papir er skiftet ud med en app, der kan scanne stregkoder på medicin i Region Midtjylland, så den nemt og effektivt kan blive delt med andre afdelinger. Det har ført nogle flotte resultaterne med sig med betydelige besparelser og reduktion af medicinspild.

Manuelle processer og manglende standard

Lægemidler der udløber og går til spilde er selvsagt ikke optimalt for bæredygtighed og økonomi. Det hjalp GS1-standarder Region Midtjylland med at løse.

Fraværet af et standardiseret sporingssystem på de midtjyske sygehuse gjorde det svært for apotekspersonalet at få et samlet overblik over medicinbeholdningen og identificere pakker, der nærmede sig udløbsdatoen.

Den manuelle karakter af lagerstyring forstærkede udfordringen yderligere, hvilket førte til tidskrævende processer med risiko for fejl. Sygehusene manglede en strømlinet metode til at omfordele medicin, hvilket betød, at nogle områder ikke fik brugt medicinen, inden den udløb, mens andre stod over for mangel.

En app til scanning af stregkoder blev løsningen

For at løse disse udfordringer blev der udviklet en specialiseret og brugervenlig app internt i Region Midtjylland. Appen, der har fået navnet HRM Udløb, udnytter GS1-standarder og smartphone-kamerafunktioner til at scanne stregkoder.

Apotekspersonalet kan simpelthen scanne hver enkelt pakke, så de laver et virtuelt katalog over medicinpakker, som giver real-time synlighed af udløbsdatoer. De kan ligeledes frigive medicin, der er tæt på udløbsdatoen, så andre afdelinger på hospitalet kan bruge medicinen.

Hvad der startede som en test på Aarhus Universitetshospital i januar 2022 er endt med, at appen et år senere betjener i alt 332 medicinrum, og antallet af scannede pakker har allerede oversteget 50.000.

Resultaterne taler for sig selv

  • Over 16 måneder er mere end 3.900 pakker med en værdi på knap to millioner blevet omfordelt til andre afdelinger inden deres udløb.
  • Det er blevet mere end 2,5 gange hurtigere end de tidligere, manuelle processer.
  • Det understøtter en problemfri deling af medicin mellem afdelinger og hospitaler, sikrer optimal udnyttelse af ressourcer og fremmer samarbejdet mellem sundhedspersonale.

Kan udbredes til resten af regionerne

Region Midtjyllands egenudviklede app, som anvender GS1-standarder, vandt to digitaliseringspriser i efteråret 2022: Initiativprisen og Innovationsdagens publikumspris, og som følge heraf har de resterende regioner i Danmark udtrykt interesse for appen.

I følge Jesper Kervin Franke, Senior Healthcare Specialist i GS1, vil processen med at udvide dens brug i hele Danmark være relativt ligetil, da alle regioner bruger det samme indkøbssystem:

”Internationale standarder giver gode vilkår for, at et projekt som Region Midtjyllands kan overføres til andre regioner. Særligt her, da indkøbssystemet for medicin, Apovision, som regionens app er koblet til, anvendes i samtlige regioner”.

Du kan læse mere om det spændende projekt og udviklingen af appen i GS1 Healthcare Reference Book 2023-2024.

Kan vi hjælpe dig videre?

Har du lyst til at vide, hvordan du kommer i gang med at reducere medicinspild, der hvor du arbejder, så tøv ikke med at kontakte vores Healthcare team.

Kontakt os her

GS1-services omtalt i artiklen

GS1Trade Image

GS1Trade Image leverer professionelle marketing- og planogrambilleder, der lever op til gældende krav og grafiske retningslinjer.

Hvis du ønsker selv at tage dine egne produktbilleder, kan vi også hjælpe dig med at blive certificeret til dette.

GS1Trade Image

GS1Trade Image sørger for billeder til dine produkter i den højeste kvalitet. Det er billigt og nemt. Herunder finder du alle de informationer, du skal bruge for at komme i gang med GS1Trade Image.

GS1Trade Sync

GS1Trade Sync er en datapool til udveksling af produktdata, som dine handelspartnere kan tilgå.

GS1Trade Sync effektiviserer dataudvekslingen mellem handelspartnere, fordi data kun skal angives ét sted. Det øger kvaliteten af produktdata og skaber værdi for dig - og hele værdikæden.

GS1Trade Sync

Ved at lægge produktstamdata og -fotos i GS1Trade Sync, som er en del af det globale GDSN-netværk, skaber du en effektiv hverdag og gør data nemt tilgængelig for jeres handelspartnere, når de har brug for det.

GS1Trade Exact

GS1Trade Exact sikrer kvaliteten af jeres produktdata. Alle fysiske produkter bliver kontrolleret op mod de data, der er angivet i GS1Trade Sync.

Kvalitetssikret data for hele forsyningskæden.

GS1Trade Exact

Få kvalitetstjekket dit fysiske produkt op mod de stamdata, du har angivet i GS1Trade Sync. Alle godkendte produkter får et kvalitetsstempel i GS1Trade Sync, som jeres kunder kan se.

GS1Trade Transact

GS1Trade Transact varetager digital modtagelse af ordrer og afsendelse af dokumenter til dine kunder. Du bestemmer selv om den skal integreres i dit økonomisystem eller du vil tilgå den online.

GS1Trade Transact

GS1Trade Transact er din brugervenlige EDI-løsning, som systematik og effektivt varetager digital modtagelse af ordrer og afsendelse af dokumenter til dine kunder.

GTIN

GTIN (også kaldet EAN) står for 'Global Trade Item Number' og udgør den talrække, du ser under dit stregkodesymbol.

GTIN (EAN) er en global standard, der bruges til unikt at identificere digitale og fysiske produkter, så stregkoden kan scannes overalt i verden - hele vejen gennem forsyningskæden.

GTIN

På denne side finder du information om, hvordan et GTIN-nummer bruges. Et GTIN-nummer er et globalt, unikt, varenummer, som bruges til at identificere, hvilken vare der er tale om.

GLN

Med et GLN (også kaldet EAN) kan du unikt og entydigt identificere fysiske, funktionelle, juridiske eller digitale enheder.

Det kan være afsender, modtager, køber, sælger, leverandør, producent, leveringssted, betalingssted, butik eller interne afdelinger.

GLN

På denne side finder du information om, hvordan et GLN-nummer bruges. Et GLN-nummer er et globalt, unikt, varenummer, som bruges til at identificere, hvilken vare der er tale om.

Seneste nyt