The Global Language of Business

OBS: Torsdag d. 25. april kan vi kun kontaktes på mail info@gs1.dk, grundet internt arrangement.

OBS: mandag d. 18. september og tirsdag d. 19. september til kl. 12 kan vi kun kontaktes på mail info@gs1.dk, grundet et eksternt arrangement

NyT FRA GS1

DHL-topchef: GS1-standarder vigtige i vaccineindsats

7.2.2022
|
Katja Ravn-Jensen

Foto: Deutsche Post AG

COVID-19 er stadig en stor udfordring for globale forsyningskæder, men på trods af bump på vejen knækkede verdens førende distributionsvirksomhed, DHL, distributionskoden blandt andet ved effektiv brug af standarder.

- Ved at bruge GS1-stregkoder lykkedes det os at levere rettidig service af høj kvalitet, og det gør mig meget stolt at se, hvordan vi gør en forskel i sådan en pandemi’, siger Peter Korte, VP, Life Sciences & Healthcare i DHL Benelux og Danmark.

Pandemien krævede samtidig helt ny pionérånd og omstillingsparathed for en virksomhed af DHL’s størrelse. - I første omgang blev vi spurgt af den hollandske regering, om vi kunne opbevare et par få paller med testsæt. Det drejede sig om et relativt lille antal og var en måde for os at bevise, at vi kunne håndtere logistikken og hurtigt ville kunne skifte gear, om nødvendigt. De få paller voksede hurtigt til 9.000 styk, og vi leverer stadig vacciner til alle teststeder i Holland, fortsætter Peter Korte.

DHL distribuerer vacciner til næsten alle globale destinationer

DHL varetager logistikdriften fra et ’sundhedscampus’ på næsten 90.000 kvadratmeter. - En af vores kunder blev én af frontløberne indenfor PCR-test - og var samtidig den første i verden til at introducere kviktesten. Dén udvikling førte selvsagt til et astronomisk antal produkter som pludselig skulle indgå i logistikkæden. Og fra Holland sørger vi nu for distribution til næsten alle destinationer verden over, undtagen USA, påpeger Korte.

Investering i kølerum

Udviklingen i DHL Supply Chain var en logisk konsekvens af udbud og efterspørgsel, og allerede i sommeren 2020 opstod idéen om at forberede logistikdriften på COVID19-vaccinerne. - I samarbejde med en af vores kunder, en vaccineproducent, udarbejdede vi en detaljeret plan for blandt andet ompakning af vacciner. Planen blev forelagt vores bestyrelse, og de gav grønt lys til en investering i en såkaldt ”freezer farm’, bestående af ultra lavtemperaturskølerum, hvor vaccinerne kunne opbevares.

Hermed var infrastrukturen til køleopbevaring af vaccinerne på plads allerede i anden halvdel af 2020. Det var et kæmpe arbejde, og flere udfordringer kom til undervejs, blandt andet en udvidelse af processen med link til kontrol af temperaturen, et større strømbehov og en installation, der kunne fjerne dampene fra tørisen, forklarer Peter Korte.

Tøris er en vigtig del af vaccinehåndteringen under transport. Foto: Deutsche Post AG

Videndeling i 'Pandemic White Paper'

Indsigt er værdifuldt. Og for at få andre parter med ombord i den nye vaccine- og testkit-forsyningskæde, har DHL lavet dette 'white paper’ med vejledning til regeringer, producenter og andre interessenter i forsyningskæden om DHL’s erfaring og bidrag til en god distribution. Produktion er nemlig ét aspekt, men distribution til mange lande er et ret intensivt forløb, med 15.000 flyvninger og 200.000 paller til opbevaring af ti milliarder vaccinedoser. Derudover skal mange af disse vacciner opbevares ved en lav temperatur. Det gør kæden kompleks, især for tredjeverdenslande. Og en ekstra kompleksitet var den reducerede luftfragtkapacitet, da mange fly stod groundede på grund af pandemien.

En tsunami af last leveret rettidigt med GS1-standarder

- Der var en tsunami af last, fordi vaccinerne skulle gå til ekstremt mange distributionssteder over hele verden. Men netop ved at arbejde med GS1-standarder, er det lykkedes os at levere rettidig service af høj kvalitet. Standarder som Global Trade Item Number (GTIN) og Serial Shipping Container Code (SSCC) er de vigtigste. De ensretter varestrømmen og gør det også nemt i forhold til COVAX - vacciner produceret af I-lande til fattige nationer - en proces, hvor WHO ligeledes anbefaler (GS1) standarderne’. Korte erkender dog, at DHL scanner bevægelsen af alle varer, men at det ikke altid sker ved modtagelsen af produkterne på vaccinations- og teststeder, hvor standarderne ikke alle steder er implementerede til formålet.

Vaccinerne transporteres med GS1-mærkning, således at de fordeles hurtigt og korrekt til rette destination. Foto: Deutsche Post AG


Alle går en ekstra mil i fælles front mod pandemien

Han mærker dog tydeligt, at alle i vaccine-og testkæden arbejder hurtigt og ekstra effektivt. -Man mærker virkelig formålet og fordelen med en velsmurt forsyningskæde, og som følge heraf går alle den berømte ekstra mil - alle vil gøre godt. Hvis vi for eksempel skal sende en forsendelse af vacciner, behandler vi den samme dag, også selvom ansøgningen måske er kommet for sent’, siger Peter Korte.

Det er blevet bevist under COVID-19, at en forsyningskæde under en pandemi nok aldrig bliver helt færdig, og at der fortsat kan opstå udfordringer, fordi det store billede konstant er i forandring. Men med fokus på standarder er det første skridt som oftest taget.

---------------------------

Kort om DHL

I dag er DHL verdens førende logistikvirksomhed. Hver dag arbejder mere end 400.000 medarbejdere i over 220 lande og regioner på at få produkter til at krydse grænser, nå ud til globale og lokale virksomheder. I Danmark lægger DHL navn til det store stafetløb 'DHL-stafetten', der med flere end 100.000 løbere er Europas største motionsløb.

Kontakt GS1 Healthcare for information om GS1-standarder i sundhedssektoren.

GS1-services omtalt i artiklen

GS1Trade Image

GS1Trade Image leverer professionelle marketing- og planogrambilleder, der lever op til gældende krav og grafiske retningslinjer.

Hvis du ønsker selv at tage dine egne produktbilleder, kan vi også hjælpe dig med at blive certificeret til dette.

GS1Trade Image

GS1Trade Image sørger for billeder til dine produkter i den højeste kvalitet. Det er billigt og nemt. Herunder finder du alle de informationer, du skal bruge for at komme i gang med GS1Trade Image.

GS1Trade Sync

GS1Trade Sync er en datapool til udveksling af produktdata, som dine handelspartnere kan tilgå.

GS1Trade Sync effektiviserer dataudvekslingen mellem handelspartnere, fordi data kun skal angives ét sted. Det øger kvaliteten af produktdata og skaber værdi for dig - og hele værdikæden.

GS1Trade Sync

Ved at lægge produktstamdata og -fotos i GS1Trade Sync, som er en del af det globale GDSN-netværk, skaber du en effektiv hverdag og gør data nemt tilgængelig for jeres handelspartnere, når de har brug for det.

GS1Trade Exact

GS1Trade Exact sikrer kvaliteten af jeres produktdata. Alle fysiske produkter bliver kontrolleret op mod de data, der er angivet i GS1Trade Sync.

Kvalitetssikret data for hele forsyningskæden.

GS1Trade Exact

Få kvalitetstjekket dit fysiske produkt op mod de stamdata, du har angivet i GS1Trade Sync. Alle godkendte produkter får et kvalitetsstempel i GS1Trade Sync, som jeres kunder kan se.

GS1Trade Transact

GS1Trade Transact varetager digital modtagelse af ordrer og afsendelse af dokumenter til dine kunder. Du bestemmer selv om den skal integreres i dit økonomisystem eller du vil tilgå den online.

GS1Trade Transact

GS1Trade Transact er din brugervenlige EDI-løsning, som systematik og effektivt varetager digital modtagelse af ordrer og afsendelse af dokumenter til dine kunder.

GTIN

GTIN (også kaldet EAN) står for 'Global Trade Item Number' og udgør den talrække, du ser under dit stregkodesymbol.

GTIN (EAN) er en global standard, der bruges til unikt at identificere digitale og fysiske produkter, så stregkoden kan scannes overalt i verden - hele vejen gennem forsyningskæden.

GTIN

På denne side finder du information om, hvordan et GTIN-nummer bruges. Et GTIN-nummer er et globalt, unikt, varenummer, som bruges til at identificere, hvilken vare der er tale om.

GLN

Med et GLN (også kaldet EAN) kan du unikt og entydigt identificere fysiske, funktionelle, juridiske eller digitale enheder.

Det kan være afsender, modtager, køber, sælger, leverandør, producent, leveringssted, betalingssted, butik eller interne afdelinger.

GLN

På denne side finder du information om, hvordan et GLN-nummer bruges. Et GLN-nummer er et globalt, unikt, varenummer, som bruges til at identificere, hvilken vare der er tale om.

Seneste nyt