The Global Language of Business

GS1 Denmark ændrer vilkår og priser pr. 01.01.2024. Læs mere her

Nysgerrig på de nye priser og medlemsbetingelser pr. 1. januar 2024? Læs mere her

OBS: mandag d. 18. september og tirsdag d. 19. september til kl. 12 kan vi kun kontaktes på mail info@gs1.dk, grundet et eksternt arrangement

Med standarder og stregkoder arbejder GS1 med FN's Verdensmål

I hele verden arbejdes der for at kunne nå nogle af de mål, som FN har sat for vores fælles verden. Læs dig igennem hvilke Verdensmål, GS1 bidrager til.

GS1 arbejder også med Verdensmålene

Vil du gerne vide, hvordan GS1 arbejder med Verdensmålene? Og i hvilken forbindelse globale standarder er med til at hjælpe arbejdet mod at nå FN's Verdensmål? Så kan du på denne side læse dig klog på i hvilke sammenhænge standarder og stregkoder f.eks. er med til at sørge for, at verdens befolkning får den rette medicin, eller hvordan smarte stregkoder kan være med til at reducere madspil eller er med til at øge den globale, bæredygtige vækst.

Klik dig rundt på siden, bliv klogere og lad dig inspirere til, hvordan du selv kan være med til at arbejde for at nå FN's Verdensmål. Og hvordan du faktisk selv bidrager til Verdensmålene ved at bruge standarder fra GS1.

Verdensmålsugen 2023

Invitation: Hør hvordan smarte stregkoder kan reducere madspildet i dagligvarehandlen

Madspild er så stor en samfundsudfordring, at det er indskrevet i FN’s Verdensmål. Inden 2030 skal det globale madspild på detail- og forbrugerniveau pr. indbygger halveres.

Der findes naturligvis ikke en enkel snuptagsløsning på så stor en udfordring. Men der er en lille, enkel løsning, der kan løse en stor del af udfordringerne med madspild.

Den enkle løsning er en ny, smart stregkode (i fagtermer kaldet en 2D-stregkode), der kan indeholde meget mere information end den nuværende, som alle danskere kender fra turen i supermarkedet. Ved at lade en smart stregkode kende udløbsdatoen på produktet, kan supermarkederne reducere en pæn del af deres madspild.

Men hvordan kommer vi i gang med smarte stregkoder i Danmark?


Det inviterer GS1 Denmark og Tænketanken MandagMorgen til debat omkring på Verdensmålsugen 2023.

Det foregår fredag d. 3. februar kl. 10.00 til 11.00 i Fællessalen på Christiansborg.

Debatdeltagere:

  • Signe Didde Frese, CSR-direktør i Coop
  • Laura Have Hoffmann, udviklingsdirektør i Tænketanken Frej
  • Henrik Lund, CEO for Naturli’ Foods
  • Mads Kibsgaard, Head of Standards & Sustainability hos GS1 Denmark

Tilmeld dig her

Bliv klogere på FNS verdensmål

Læser man med på hjemmesiden for Verdensmålene, vil man kunne læse at FN's Verdensmål skulle være den til dato mest ambitiøse globale udviklingsdagsorden. Verdensmålene for bæredygtig udvikling blev skabt under et FN-topmøde i New York i 2015. Meningen med målene er, at der bliver sat en kurs mod bæredygtighed for mennesker og for vores planen på 17 forskellige punkter. Herunder blandt andet at udrydde sult, skaffe rent vand, nedsætte CO2-udledningen eller øge den globale sundhed og trivsel.

De 17 mål kan du se nedenfor, mens du kan trykke dig ind på seks af dem. Nemlig de seks som GS1 gennem globale standarder bidrager til.

 

GS1-standarderunderstøtter verdensmål

Arbejdet med GS1-standarder kan understøtte en række af FN’s verdensmål. Her har vi fokus på fem centrale og vidt forskellige mål, der viser hvilken rolle GS1-standarder spiller i virksomheder og organisationers arbejde med verdensmål – fra madspild til patientsikkerhed. Du kan læse mere på gs1.dk.

Cases

Hvordan arbejder GS1 konkret med Verdensmålene? Læs lidt om det forneden.


GS1 sikrer den rette medicin til verdens befolkning

På verdensplan ses to store problemstillinger, som GS1 aktivt bidrager til løsningen på. Det drejer sig om kopimedicin og fejlordineringer. GS1 2D-stregkoder sikrer gennem unik identifikation, at medicinen, man står med i hånden, er både ægte og korrekt til den enkelte patients behov. På den måde bidrager GS1 direkte med at øge verdensbefolkningen sundhed og trivsel.


GS1 standarder er med til at skabe effektive værdikæder

SSCC-standarden er et vigtigt redskab i eksempelvis lagerstyringen i mange store logistikvirksomheder rundt om i verden. En af de mange anvendelser af standarden er at sikre at lastbiler ikke kører halvfyldte rundt, så man på den måde øger effektiviteten og sænker CO2 udledningen. Dette sker ved standardernes evne til blandt andet at skabe gennemsigtighed omkring hvilke varer, der kommer ind, og hvilke der skal først ud.


Retursystemer kræver globale standarder og fælles sprog

Som en del af omstillingen til en cirkulær økonomi skal vi bort fra gamle affaldsprincipper og i stedet tale om indsamling og genanvendelse. Dette skaber nye udfordringer gennem cirkulærer forsyningskæder, som i stadig højere grad kalder på de globale GS1 standarder. I Danmark mestrer vi i pant- og retursystemer og Dansk Retursystem har gennem bl.a. GTIN-, GLN- og GRAI-standarderne formået at få os alle sammen til ikke at opfatte drikkevareemballage som affald.


GS1 standarder kan sænke detailhandlens madspild med 28%

Smarte stregkoder kan være en del af løsningen på at halvere madspildet på verdensplan inden 2030. Fra udenlandske cases kan GS1 nemlig påvise, at den danske dagligvarehandel kan reducere deres madspild med 28%. Dette skyldes de smarte stregkoders evne til at digitalisere batch/lot og holdbarhedsdato på fødevarer. Dette vil løfte hele fødevareindustrien evne til at forebygge spild og højne fødevaresikkerheden.Bidrager til behovet for sporbarhed og bæredygtigt fiskeri

På grund af overfiskeri er der i dag et øget behov for at fokusere på dokumentation og transparens af havets forsyningskæde. Dette behov kanallerede i dag løses via GS1’s standarder for 2d-stregkoder og EPCIS – noget somGS1 Norge har taget konsekvensen af. De understøtter i dag norsk fiskeri gennem blandt andet netop EPCIS og adopteringen af 2D-stregkoder og GS1’s nye Digital Link-standard.


EU’s klimamål stiller krav til globalt samarbejde og fælles sprog

På grund af globalisering og globale forsyningskæder skaber kommende EU-lovgivning efterdønninger over hele verden. Omstillingen til cirkulær økonomi kommer over de næste år til at sætte nye og skarpe krav til udvalgte industrier på sporbarhed, gennemsigtighed og genanvendelse – først for batterier til elbiler. GS1-standarder er allerede en del af løsningen og danner gennem 2D-stregkoder og GS1 Digital Link et fælles sprog udviklet i samarbejde med blandt andet EU-kommissionen.

Har du spørgsmål eller ønsker du mere info?

Vil du høre mere om hvordan GS1 Denmark understøtter FNs verdensmål kan du kontakte vores medarbejdere.

Mads Kibsgaard
Senior Sustainability & Business Developer
+45 39 16 90 08