The Global Language of Business

GS1 Denmark ændrer vilkår og priser pr. 01.01.2024. Læs mere her

OBS: Torsdag d. 25. april kan vi kun kontaktes på mail info@gs1.dk, grundet internt arrangement.

OBS: mandag d. 18. september og tirsdag d. 19. september til kl. 12 kan vi kun kontaktes på mail info@gs1.dk, grundet et eksternt arrangement

NyT FRA GS1

Stregkoder for begyndere: Stige eller stakit?

19.2.2019
|
Malene Andersen
No items found.

Klar, parat, start. Den lige vej til hylderne

Klar, parat, stregkode

Vejen skal være farbar, før bilen kan køre, og man kan betragte stregkoder på både produkter og forsendelser som vejen. Når stregkoderne sidder, som de skal, og indeholder den rigtige information, kører varemodtagelse og scanning ved kassen hurtigt. Med andre ord skal det helt basale være i orden, før varerne kan nå hylderne i butikken og glide smertefrit gennem udgangskasserne: Stregkoderne skal sidde korrekt, og de skal være lette at scanne.

Størrelse, placering og farve

For at stregkoden har størst mulighed for at kunne scannes, er der tre parametre, der skal opfyldes: Størrelse, placering og kvalitet, dvs. print og farve. GS1-standarden angiver dimensionerne på stregkoder og tager udgangspunkt i en normalstørrelse, som betegnes ved størrelsesfaktor 100%. Stregkodernes minimumstørrelse skal derfor være 80% og maksimum 200%.

Stige eller stakit?

Produktets krumning bestemmer, om stregkoden skal placeres som stige eller stakit. Hvis print og krumning tillader det, anbefaler vi, at stregkoden placeres som stakit. På runde eller meget små produkter med en diameter på under 5 cm skal stregkoden dog placeres på højkant som stige. På den måde er hele stregkoden nemlig synlig for scanneren, og risikoen for fejlscanning minimeres.

Forkæl din printer

Det er vigtigt, at stregkoden er printet i høj kvalitet på et materiale, der er printfast, hvor blækket ikke smitter af. Stregerne skal være klare og lige på lys baggrund, uden blækspredning og huller. Vi anbefaler, at printeren løbende vedligeholdes, da der kan opstå uskarpe stregkoder, hvis printeren ikke renses regelmæssigt.

Sort på hvidt

Stregkoden skal altid have mørke streger og en ensfarvet lys baggrund, scanneren er nemlig afhængig af, at der er tydelig kontrast mellem mørke og lyse streger i stregkoden. Sorte stregkoder på hvid baggrund er det nemmeste for scanneren at registrere, men også andre farvekombinationer kan fungere, men husk: Ingen røde streger.

Husk lyszonen  

Det tomme område omkring stregkoden kaldes lyszonen: Baggrunden er ligeså vigtig som stregerne, og stregkoden skal være omgivet af et område uden tegn eller andre farver – det hjælper nemlig scanneren til at se stregkoden.

Tips

  • Placer aldrig stregkoden i et område, hvor der ikke er plads
  • Placer ikke tekst og grafik for tæt på stregkoden
  • Placer aldrig stregkoder (inkl. lyszonen) på perforeringer, svejsesømme, samlinger, folder, flapper, skarpe rundinger eller ujævne overflader
  • Placer aldrig en klips i en stregkode eller dens lyszone
  • Fold aldrig en stregkode rundt om et hjørne
  • Placer aldrig en stregkode under en flap på emballagen eller lignende
  • Stregkoder, som er anvendt i produktionsprocessen, skal skjules, hvis muligt, før produktet skal sælges i en butik.

GS1-services omtalt i artiklen

GS1Trade Image

GS1Trade Image leverer professionelle marketing- og planogrambilleder, der lever op til gældende krav og grafiske retningslinjer.

Hvis du ønsker selv at tage dine egne produktbilleder, kan vi også hjælpe dig med at blive certificeret til dette.

GS1Trade Image

GS1Trade Image sørger for billeder til dine produkter i den højeste kvalitet. Det er billigt og nemt. Herunder finder du alle de informationer, du skal bruge for at komme i gang med GS1Trade Image.

GS1Trade Sync

GS1Trade Sync er en datapool til udveksling af produktdata, som dine handelspartnere kan tilgå.

GS1Trade Sync effektiviserer dataudvekslingen mellem handelspartnere, fordi data kun skal angives ét sted. Det øger kvaliteten af produktdata og skaber værdi for dig - og hele værdikæden.

GS1Trade Sync

Ved at lægge produktstamdata og -fotos i GS1Trade Sync, som er en del af det globale GDSN-netværk, skaber du en effektiv hverdag og gør data nemt tilgængelig for jeres handelspartnere, når de har brug for det.

GS1Trade Exact

GS1Trade Exact sikrer kvaliteten af jeres produktdata. Alle fysiske produkter bliver kontrolleret op mod de data, der er angivet i GS1Trade Sync.

Kvalitetssikret data for hele forsyningskæden.

GS1Trade Exact

Få kvalitetstjekket dit fysiske produkt op mod de stamdata, du har angivet i GS1Trade Sync. Alle godkendte produkter får et kvalitetsstempel i GS1Trade Sync, som jeres kunder kan se.

GS1Trade Transact

GS1Trade Transact varetager digital modtagelse af ordrer og afsendelse af dokumenter til dine kunder. Du bestemmer selv om den skal integreres i dit økonomisystem eller du vil tilgå den online.

GS1Trade Transact

GS1Trade Transact er din brugervenlige EDI-løsning, som systematik og effektivt varetager digital modtagelse af ordrer og afsendelse af dokumenter til dine kunder.

GTIN

GTIN (også kaldet EAN) står for 'Global Trade Item Number' og udgør den talrække, du ser under dit stregkodesymbol.

GTIN (EAN) er en global standard, der bruges til unikt at identificere digitale og fysiske produkter, så stregkoden kan scannes overalt i verden - hele vejen gennem forsyningskæden.

GTIN

På denne side finder du information om, hvordan et GTIN-nummer bruges. Et GTIN-nummer er et globalt, unikt, varenummer, som bruges til at identificere, hvilken vare der er tale om.

GLN

Med et GLN (også kaldet EAN) kan du unikt og entydigt identificere fysiske, funktionelle, juridiske eller digitale enheder.

Det kan være afsender, modtager, køber, sælger, leverandør, producent, leveringssted, betalingssted, butik eller interne afdelinger.

GLN

På denne side finder du information om, hvordan et GLN-nummer bruges. Et GLN-nummer er et globalt, unikt, varenummer, som bruges til at identificere, hvilken vare der er tale om.

Seneste nyt