I daglig tale er der mange, som kender GTIN som en stregkode, men teknisk set er GTIN det nummer, som findes under selve stregkode-symbolet, og kan derfor også bruges til andre teknologier som fx 2D stregkoder og RFID tags.
RFID (Radio frequency identification) anvendes i stadig flere brancher, bl.a. til identifikation af tekstil og mode, dyr, brobizz, sporing af containere, smarte butikshylder, bilnøgler og farmaceutiske produkter. RFID muliggør en øget effektivitet i forsyningskæden ved reducerede omkostninger, hurtigere håndtering og større sikkerhed.
RFID-teknologien gør det muligt at identificere objekter ved hjælp af radiobølger, hvis de er mærket med en RFID-tag - og aflæsningen af RFID-tag'en kan ske på langt større afstand, end det er tilfældet med en stregkode, samt uden at RFID-tag'en er synlig. For eksempel betyder det, at alle enheder i en logistisk enhed kan scannes i samme proces.
En identifikationsnøgle starter altid med et virksomhedspræfiks.
Der findes virksomhedspræfikser i forskellige længder: fra 7 cifre til 11 cifre lange. Præfikset suppleres med et x antal cifre for at opnå en komplet identifikationsnøgle (for eksempel GTIN).
Jo kortere virksomhedspræfiks, desto flere frie positioner til at identificere produkter med. Med andre ord, jo kortere virksomhedspræfiks, desto flere identifikationsnumre kan du oprette. Dette kalder vi 'nummereringskapacitet'.
Det sidste ciffer er et kontrolciffer, der bekræfter, at koden er korrekt.
Nedenfor kan du se hvordan data synkroniseres imellem købere og sælgere vha. GS1 GDSN og GS1 Global Registry.
1. Loading of company data
2. Registering of company data
3. Subscription to seller's data pool
4. Publishing of company data
5. Confirmation receipt of company data
GS1 udvikler standarder for anvendelsen af RFID og udveksling af de data, der kan opsamles, i et netværk af autoriserede brugere. Denne standard hedder EPC. Det gør det blandt andet muligt at følge et produkt gennem hvert enkelt led i forsyningskæden.
EPC er en unik produktidentifikation, der indkodes i en RFID-tag, og er baseret på de allerede eksisterende identifikationsnøgler som fx GTIN, GLN og SSCC.
Fordelene ved at anvende RFID er i mange henseender de samme som ved anvendelsen af stregkodemærkning. Begge teknikker medfører, at enheden (fx et produkt, en karton eller palle) kan mærkes og identificeres i forsyningskæden. Der findes dog fordele og begrænsninger ved anvendelsen af RFID:
Har du spørgsmål til hvordan du kan bruge vores standarder og services anbefaler vi, at du kontakter vores trænede rådgivere, som sidder klar til at guide dig godt igennem processen.
Vi har åbent for henvendelse:
Mandag til torsdag: kl. 08:30 til kl. 15:30
Fredag: kl. 09:00 til kl. 15:00
Har du spørgsmål til, hvordan du kan bruge vores standarder og services, anbefaler vi, at du kontakter vores trænede rådgivere, som sidder klar til at guide dig godt igennem processen.
Vi har åbent for henvendelse:
Mandag til torsdag: kl. 08:30 til kl. 15:30
Fredag: kl. 09:00 til kl. 15:00