Sådan sikrer stregkoder ordentlig medicin
Sådan sikrer stregkoder ordentlig medicin
Sådan sikrer stregkoder ordentlig medicin
May 22, 2024

Af Casper Hindse // Illustration og Animation: Erik Nylund

|
9
 min

I de senere år er den globale kamp imod forfalskninger af medicin blevet intensiveret.

Her spiller stregkoder en central rolle. I Skandinavien har vi generelt godt styr på sikringen af lægemidler, men på globalt plan ser man ofte, at der snydes med livsvigtig medicin. Borgere i den centrale del af Asien og Afrika har langtfra samme lægemiddelsikkerhed, som vi har herhjemme. Derfor er der brug for, at man gør noget. Læs her, Jesper Kervin Frankes, fortælling om hvordan vejen til bedre sikkerhed med GS1’s systemer fungerer.

{(factbox)}

{(blockquote-wide)}

3. Datamatrix holder styr på sikkerheden

Datamatrix-stregkoder indeholder udløbsdato og batchnummer’. Udløbsdatoen kan anvendes til at sikre, at en apoteker eller hver enkelt medarbejder på et hospital ikke kommer til at udlevere medicin, der er for gammel. Medicin består af flere bittesmå komponenter. Batch-/lot-nummeret anvendes til at holde styr på, hvilke råvarer der er anvendt til at producere lægemidlet i æsken.

- Når eksempelvis Lundbeck skifter en kasse fra en underleverandør ud, skifter man også straks det nummer, der kender til de enkelte komponenter i en pille. For få år siden ville der – når en medicinalvirksomhed fik en meddelelse om, at én af komponenterne var defekt – ikke være andet at gøre end at kalde de seneste ugers forsendelser tilbage og beklage. Sådan er det ikke længere. I dag kan de enkelte komponenter nemlig effektivt spores i batch-/lotnummeret via stregkoderegistreringer, forklarer Jesper.

4. EU-krav til levering og modtagelse

Allerede ved leveringen hjælper stregkoden med at sikre, at de rette lægemidler modtages af en apoteker eller en sygehusapoteker. Stregkoden tydeliggør, hvad pakken indeholder, mens EU-krav bevirker, at æsken ikke må kunne åbnes og lukkes, uden at det tydeligt kan ses. På den måde sikres det, at ingen med skidte hensigter kan have haft fingrene i medicinen og kopieret den til noget, der ’bare’ kan sælges.

5. Sikkerhedskontrol via et serienummer

Hver enkelt pakke, som sendes ud, indeholder et unikt og tilfældigt genereret serienummer i stregkoden. Det er helt afgørende, fordi information og data bliver samlet op og anvendt til at se, hvilke pakker der er frigivet. Apotekeren bruger stregkoden fra blandt andet serienummeret til at sikre, at produktet kommer fra producenten.

- Altså uddeles der ikke pakninger, hvor producenten ikke står bag serienummeret. For blot tre år siden kunne kriminelle købe en æske og sætte den i produktion med noget, der lignede det rigtige, men det kan man ikke længere, fordi man ikke kan komme uden om systemet på grund af de specifikke id’er, som serienummeret garanterer på hver enkelt æske, fortæller Jesper.

6. Robotteknologi øger effektiviteten

En sidegevinst ved at sikre, at medicinen på verdensmarkedet er ægte, er, at vi bevæger os mod mere effektive og digitale systemer. På Aarhus Universitetshospital og Akershus Universitetssykehus har man allerede apoteksrobotter, der modtager recepterne og herefter hælder medicinen lynhurtigt i pakker, inden den sendes ud til afdelingerne. Når de ansvarlige fylder robotten op, bruger de stregkoder, mens maskinen også printer stregkoder med information til sygeplejerskerne om produktet og om, hvilken patient der skal have hvad.

Jesper Kervin Franke, Head of Healthcare, GS1 Denmark
(Foto: Lasse Jacobsen)

7. Patientsikkerhed

Sygeplejerskerne anvender også stregkoden til at sikre, at det rette lægemiddel i den rette styrke gives til den rigtige patient på det rigtige tidspunkt.

- Det er vigtigt for patientsikkerheden at forebygge såkaldte ’forvekslingsfejl’. Den største del af utilsigtede hændelser sker nemlig omkring håndtering af medicin, og stregkoderne kan hjælpe med at sørge for færre fejl, forklarer Jesper.

GS1 services omtalt i artiklen

GS1Trade Image

GS1Trade Image leverer professionelle marketing- og planogrambilleder, der lever op til gældende krav og grafiske retningslinjer.

Hvis du ønsker selv at tage dine egne produktbilleder, kan vi også hjælpe dig med at blive certificeret til dette.

GS1Trade Sync

GS1Trade Sync er en datapool til udveksling af produktdata, som dine handelspartnere kan tilgå.

GS1Trade Sync effektiviserer dataudvekslingen mellem handelspartnere, fordi data kun skal angives ét sted. Det øger kvaliteten af produktdata og skaber værdi for dig - og hele værdikæden.

GS1Trade Exact

GS1Trade Exact sikrer kvaliteten af jeres produktdata. Alle fysiske produkter bliver kontrolleret op mod de data, der er angivet i GS1Trade Sync.

Kvalitetssikret data for hele forsyningskæden.

GS1Trade Transact

GS1Trade Transact varetager digital modtagelse af ordrer og afsendelse af dokumenter til dine kunder. Du bestemmer selv om den skal integreres i dit økonomisystem eller du vil tilgå den online.

GTIN

GTIN (også kaldet EAN) står for 'Global Trade Item Number' og udgør den talrække, du ser under dit stregkodesymbol.

GTIN (EAN) er en global standard, der bruges til unikt at identificere digitale og fysiske produkter, så stregkoden kan scannes overalt i verden - hele vejen gennem forsyningskæden.

GLN

Med et GLN (også kaldet EAN) kan du unikt og entydigt identificere fysiske, funktionelle, juridiske eller digitale enheder.

Det kan være afsender, modtager, køber, sælger, leverandør, producent, leveringssted, betalingssted, butik eller interne afdelinger.

Nyeste GS1 Stories