Fremtidens GS1: Data, data og data
Fremtidens GS1: Data, data og data
Fremtidens GS1: Data, data og data
May 15, 2024

Af Malene Andersen

|
4
 min

Corona-pandemien har resulteret i en stor stigning i den digitale kommunikation, og mange af de nye digitale vaner er kommet for at blive.

Den øgede digitalisering har et stort potentiale, men kun hvis data er nøjagtig og opdateret. Derfor retter GS1 også i fremtiden et øget fokus mod at understøtte medlemmernes produktdata og processer, så fødevaresikkerhed, sporbarhed og patientsikkerhed helt naturligt følger den stigende digitale udviklingskurve.

CEO Lars Kyed har i år stået i spidsen for GS1 Denmark i et årti. Mange af de produkter og services, organisationen tilbyder i dag eksisterede ikke dengang han første gang trådte ind på kontoret på Vesterbrogade, men er blevet udviklet og har vokset sig store og stærke under ham.  

Og især udviklingen af udveksling af produktstamdata står hans hjerte nært:

- Jeg er utrolig stolt over, at vi har fået samlet den danske detailhandel omkring vores produktdata, så vi har en høj kvalitet af data, der bliver udvekslet. Det er helt exceptionelt i Danmark, og på den internationale bane er vi foran. Og det er jeg meget stolt over, at vi er nået så langt med.

{(blockquote-wide)}

Data revolutionerer GS1

Og netop data og udvekslingen af samme kommer der fremover til fortsat at være stort fokus på. For Lars Kyed er slet ikke i tvivl om, hvad der kommer til at forandre og revolutionere GS1 Denmark i fremtiden.

- Det gør data. Data, data og data. Vi bliver mere og mere datadrevede i hele vores verden, det gør vores medlemmer, og det skal GS1 Denmark også være. Vi skal være med til at understøtte vores medlemmer omkring data på produkter, men også omkring deres processer, så vi sikrer fødevaresikkerhed, sporbarhed og på Healthcare-delen også patientsikkerhed og kommunikation til patienter, siger Lars Kyed, som samtidig også understreger:

- Vi kommer til fortsat at have meget fokus på detailhandlen og Healthcare. Og det gør vi, fordi lovgivningen udvikler sig meget – også i den kommende tid. Og der er det vigtigt, at vi fortsat understøtter de segmenter med vores standarder.

2D stregkoder eller måske bedre kendt som QR koder, kan indeholde større mængder data og kan scannes med de fleste smartphones, dette skaber nye vækst muligheder for os alle

2D-stregkoder vil overtage

Et af GS1’s kerneprodukter - nemlig stregkoden - kommer til at udvikle og ændre sig. I fremtiden vil forbrugerne i hele Danmark nemlig ikke længere kunne finde de lange både tynde og tykke streger på eksempelvis mælkekartonen, men i stedet en datamatrix også kaldet for en 2D-stregkode.

- Der kommer en udvikling omkring vores stregkoder. Den kendte stregkode, vi har i dag, udvikler sig til en 2D-stregkode, hvor vi får endnu mere data, så det bliver nemmere at lave sporbarhed og sikre, at vi ikke har illegale produkter på markedet. Vi får en bedre fødevaresikkerhed. Vi kan håndtere madspild på en meget bedre måde – samt sikre en øget patientsikkerhed, slutter Lars Kyed.

{(gallery)}

GS1 services omtalt i artiklen

GS1Trade Image

GS1Trade Image leverer professionelle marketing- og planogrambilleder, der lever op til gældende krav og grafiske retningslinjer.

Hvis du ønsker selv at tage dine egne produktbilleder, kan vi også hjælpe dig med at blive certificeret til dette.

GS1Trade Sync

GS1Trade Sync er en datapool til udveksling af produktdata, som dine handelspartnere kan tilgå.

GS1Trade Sync effektiviserer dataudvekslingen mellem handelspartnere, fordi data kun skal angives ét sted. Det øger kvaliteten af produktdata og skaber værdi for dig - og hele værdikæden.

GS1Trade Exact

GS1Trade Exact sikrer kvaliteten af jeres produktdata. Alle fysiske produkter bliver kontrolleret op mod de data, der er angivet i GS1Trade Sync.

Kvalitetssikret data for hele forsyningskæden.

GS1Trade Transact

GS1Trade Transact varetager digital modtagelse af ordrer og afsendelse af dokumenter til dine kunder. Du bestemmer selv om den skal integreres i dit økonomisystem eller du vil tilgå den online.

GTIN

GTIN (også kaldet EAN) står for 'Global Trade Item Number' og udgør den talrække, du ser under dit stregkodesymbol.

GTIN (EAN) er en global standard, der bruges til unikt at identificere digitale og fysiske produkter, så stregkoden kan scannes overalt i verden - hele vejen gennem forsyningskæden.

GLN

Med et GLN (også kaldet EAN) kan du unikt og entydigt identificere fysiske, funktionelle, juridiske eller digitale enheder.

Det kan være afsender, modtager, køber, sælger, leverandør, producent, leveringssted, betalingssted, butik eller interne afdelinger.

Nyeste GS1 Stories