Derfor kan pant på din kaffekop være et skridt mod en mere bæredygtig fremtid
Derfor kan pant på din kaffekop være et skridt mod en mere bæredygtig fremtid
Derfor kan pant på din kaffekop være et skridt mod en mere bæredygtig fremtid
April 15, 2024

Af Casper Hindse // Foto: Kasper Løftgaard

|
7
 min

Det er ikke, fordi New Loop har været i gang længe. Tværtimod er virksomheden kun i sin spæde start, men folkene bag er begyndt at løbe, stort set inden de har lært at gå.

Ideen opstod i 2019, da bagmændene, Anders Barsøe, som på det tidspunkt var CEO i Letz Sushi, og altmuligmand udi filminstruktion, tegning og satire Anders Morgenthaler, drømte om at udvikle en mere bæredygtig kaffekop. Her få år senere er den idé blevet mere end udvidet. New Loop producerer vaskbar, genbrugelig emballage og sætter emballagen i system. Et system, de vil åbne for potentielt alle typer returemballage på længere sigt. Det er der en helt særlig grund til.

– Den mængde affald, takeawaymad efterlader, er nærmest vulgær. Vi mennesker kan finde ud af at gå ned med vores pantflasker, så hvorfor ikke have et pantsystem på andet end flasker? spørger bestyrelsesformand i New Loop Anders Barsøe: – Vores idé er egentlig meget enkel: Når pantdåser ikke flyder i de danske gader, fordi vi herhjemme er verdensmestre i at pante, kan det ikke passe, at vi til gengæld kyler papkopper og anden emballage overalt eller smider det i en skraldespand, så snart vi har drukket kaffen eller konsumeret maden. Det må der gøres noget ved.

{(factbox)}

"Pant denne skål" står der på låget på New Loops emballage

Realistisk bæredygtig

Idealerne er altså markante. Alligevel er forretningsgangen fornuftsbestemt. Anders Barsøe er placeret i bestyrelsens formandsstol medhenblik på at få forretningen til at flyve og samtidigsørge for, at vingerne kan holde. – Når jeg hører, at 50 procent af alt, der ligger i Aarhus C’s offentlige skraldespande, er takeawayaffald, tænker jeg straks, at det må og skal vi lave om på. Det koster både kommunen og kloden ressourcer, og det kan gøres bedre.

Jeg vil gerne gøre en forskel i verden, men det kan man altså ikke uden at tjene penge, så forretningen kan flytte sig. Hvor Anders Morgenthaler er virkelig visionær i forhold til det bæredygtige,er mit fokus at finde de kompromiser, som får tingene til at lykkes. Det, vi indtil videre har oplevet, er, at der har været en vis tøven frapolitisk hold, når det handler om at genbruge emballage, og derfor fokuserer vi også på virksomhedssamarbejder. Det er virksomhederne, der går forrest i den grønne omstilling, og derfor går vi i deres retning med et håb om, at det kan skabe rum for, at politikerne følger med, siger bestyrelsesformanden, som selv har stor erfaring med ’brug og smid væk’-emballage:

– Jeg kommer fra food and beverage-branchen, hvor der bliver brugt meget engangsemballage. Jeg kender branchen indefra og ved, at det her er et stort skib at vende, men også at det er nødvendigt at gøre det. Hos New Loop fungerer vores forretningsmodel sådan, at vi tænker vores forhandlere som partnere, så de dedikerer sig mere til projektet. Målet er, at omkostningerne via stordrift skal nedbringes for vores partnere, så genbrugsløsningen bliver billigere end engangsemballagerne. Både Wolt, Letz Sushi og Domino’s er med om bord som testpartnere, fortæller Anders Barsøe:

– Det er en proces, men de kan hjælpe os med at gøre det naturligt, at du som kunde skal pante din emballage og modtage pengene digitalt. Det skal være så enkelt som muligt, og det skal også være overskueligt at vide, hvilke kopper eller pizzabakker der er afleveret tilbage, og hvilke der stadig er i omløb. Her skal vi bruge stregkoder som dem, GS1 står for.

Standardiserede systemer

– Vi bliver nødt til at teste for at kunne komme hurtigt fremad. Det handler om, at vi kan løbe så hurtigt som muligt, og at systemet kan følge med, siger bestyrelsesformanden og forklarer, at han ikke selv er nogen teknisk ørn, men at New Loop har gode folk omkring virksomheden til at sørge for, at der ikke tabes flyvehøjde.

– Det er helt afgørende for os at have en samarbejdspartner som GS1. GS1's viden om globale standarder er vigtig for en startup-virksomhed som os, fordi GS1 med så specifik en viden kan noget, vi ikke kan – og heldigvis er GS1 ikke bange for at dele deres erfaringer med os. I stedet for at vores vej til vækst skal gå over at kunnet opfinde alting selv, har vi kunne række ud til GS1 og bruge GS1's knowhow til at komme hurtigt videre med vores visioner.

{(blockquote-wide)}

Ud over at det naturligvis sparer en nystartet virksomhed penge at have mulighed for at dele og erhverve sig viden på et så kompliceret

område som standarder og stregkoder, giver de standardiserede systemer også mulighed for, at New Loop hurtigere kan søge ud af de semi–lukkede miljøer og måske snart befinde sig på verdensmarkedet.

– Hvis vi skal lancere vores pantsystem i et nyt marked, taler systemerne samme sprog, kan du sige, og det er selvfølgelig en stor hjælp for os. Noget af det rigtig gode ved GS1 er også, at de ikke lukker sig om sig selv. GS1 har sendt os videre til PSQR, der har styr på sagerne, når det kommer til måden at håndtere software på, siger Anders Barsøe.

Stregkodet fremtid

Lige netop her ser New Loop et helt særligt potentiale. I 2025 træder en ny producentansvarslov nemlig i kraft på europæisk plan. Den skal sørge for, at eksempelvis en engangskaffekop ikke længere bare er en engangskaffekop, men derimod sælgerens ansvar.

– Dette producentansvar siger basalt set, at du skal tage ansvar for din emballages fulde livscyklus. Det betyder, at der skal registreres mere, og at et pantsystem på bæredygtige produkter som vores potentielt bliver endnu mere afgørende. Vi ønsker, at smartphones kan læse stregkoder på vores produkter for på den måde at lette arbejdsgangen for både producenter, sælgere og købere. Det er svært at forestille sig, at vi ville kunne komme hurtigt nok af sted, hvis ikke GS1 havde kunnet hjælpe så meget, som de har gjort, siger Anders Barsøe:

– Vi skal tracke en hel masse, og her spiller GS1 ind med gode bud. Uden deres hjælp ville vi ikke kunne skalere så hurtigt, som vi gerne vil. Der er masser af folk i verden, der kan skabe QR-koder, men få, der så præcist kan registrere og hjælpe, som vi har oplevet det med GS1.

{(doubleimage)}

Softwaren bag bæredygtige kaffekopper

GS1 Denmark har bragt et partnerskab i stand mellem New Loop og virksomheden PSQR. Som partner hos GS1 Denmark er PSQR én af de danske virksomheder, der med sine teknologiske løsninger bringer GS1’s standarder ud at leve. Med sin store erfaring inden for sporbarhed er PSQR en oplagt samarbejdspartner for et pantsystem for takeawayemballage.

– Vi leverer software, som er en specialiseret database for sporbarhed. Når noget bevæger sig fra A til B til C til D, er vores database stedet, hvor man kan registrere og holde sig ajour. Det er altså muligt at slå et produkts vej op, forklarer Customer Solutions Advocate hos PSQR Christian Lindberg.

– New Loop skal først have produceret kopper, dernæst bliver de leveret til et stadion eller til et folkemøde, og så bliver de taget i brug. Når de gør det hos et udskænkningssted, hvor en person betaler for panten, registreres det, at der er udleveret en kop og betalt. Det er panten, der betaler for gildet, kan du sige, og derfor skal man også kunne aktivere og deaktivere en kop, så der ikke kan snydes med dem. Når koppen er udleveret og flyder rundt ude på festivalpladsen, skal den på et tidspunkt tilbage igen via baren, en anden bar eller gennem en automat. Her scannes koppen retur, så panten ryger tilbage, og til slut registreres koppen til vask, indtil den så er klar igen, siger Christian Lindberg, og det er PSQR’s system, der sikrer, at der er helt styr på, hvor kopperne er.

– Uden systemer som vores ville plastikken flyde, og det ville være umuligt at udvikle et velfungerende pantsystem. Og kopperne har QR-koder, som sikrer, at det hele bliver mere bæredygtigt.

GS1 services omtalt i artiklen

GS1Trade Image

GS1Trade Image leverer professionelle marketing- og planogrambilleder, der lever op til gældende krav og grafiske retningslinjer.

Hvis du ønsker selv at tage dine egne produktbilleder, kan vi også hjælpe dig med at blive certificeret til dette.

GS1Trade Sync

GS1Trade Sync er en datapool til udveksling af produktdata, som dine handelspartnere kan tilgå.

GS1Trade Sync effektiviserer dataudvekslingen mellem handelspartnere, fordi data kun skal angives ét sted. Det øger kvaliteten af produktdata og skaber værdi for dig - og hele værdikæden.

GS1Trade Exact

GS1Trade Exact sikrer kvaliteten af jeres produktdata. Alle fysiske produkter bliver kontrolleret op mod de data, der er angivet i GS1Trade Sync.

Kvalitetssikret data for hele forsyningskæden.

GS1Trade Transact

GS1Trade Transact varetager digital modtagelse af ordrer og afsendelse af dokumenter til dine kunder. Du bestemmer selv om den skal integreres i dit økonomisystem eller du vil tilgå den online.

GTIN

GTIN (også kaldet EAN) står for 'Global Trade Item Number' og udgør den talrække, du ser under dit stregkodesymbol.

GTIN (EAN) er en global standard, der bruges til unikt at identificere digitale og fysiske produkter, så stregkoden kan scannes overalt i verden - hele vejen gennem forsyningskæden.

GLN

Med et GLN (også kaldet EAN) kan du unikt og entydigt identificere fysiske, funktionelle, juridiske eller digitale enheder.

Det kan være afsender, modtager, køber, sælger, leverandør, producent, leveringssted, betalingssted, butik eller interne afdelinger.

Nyeste GS1 Stories