Løber GS1 tør for numre?

Det allermest grundlæggende, som GS1-organisationen leverer til virksomheder, er garantien for, at et uddelt nummer aldrig vil dukke op på et andet produkt noget sted i verden. Det er det, vi kalder unik identifikation og som er udtrykt i den kendte produktstregkode, EAN-13.

Men med det kæmpe og stadig voksende antal produkter, der findes på verdens markeder, løber GS1 så ikke tør for stregkodenumre? 

”Svaret er heldigvis nej”, fortæller Jane Wulff, Head of Standards and Implementation i GS1 Denmark. Hun forklarer: 

”Vi har – i meget runde tal – 10 milliarder identifikationsnumre at dele ud af. Derudover er det også sådan, at numre må genanvendes 5 år efter, at produktet det først blev brugt på, er væk fra markedet. En undtagelse er dog numre, der er blevet brugt i sundhedssektoren. De må af patientsikkerhedsmæssige hensyn aldrig genbruges.” 

”I tillæg til de 10 milliarder numre, som GS1 Denmark kan uddele, kommer så dem, som de over 110 andre GS1-lande kan uddele. Alt i alt er der altså ikke nogen risiko for, at GS1 pludselig ikke længere kan garantere unik identifikation til verdens virksomheder”, slutter Jane. 

Vil du vide, hvordan de 10 milliarder udregnes? Se her:

EAN-13 stregkoden består af 13 cifre, fx: 57 1234500134 9, men det sidste tæller ikke med i denne beregning, da det er et kontrolciffer, der beregnes ud fra de 12 foregående. På samme måde skal de to første cifre fraregnes (altså 57), for det er landekoden for Danmark, som alle numre uddelt af GS1 Denmark begynder med. Tilbage har vi altså 10 pladser, hvor der kan står cifre mellem 0 og 9. Det giver i alt 10 milliarder kombinationsmuligheder.

 

Se flere nyheder